Met deze online game word je immuun voor fake news

Wetenschappers hebben een ‘vaccin’ ontwikkeld tegen fake news. In een online game gaan mensen zelf nepnieuws maken in de hoop dat ze in het vervolg de desinformatie beter herkennen.

In het spel scoor je punten door zoveel mogelijk volgers te verzamelen voor je complottheorieën en boze Twitter-berichten. Spelers kunnen valse nieuwswebsites bouwen, Twitter-bots inzetten, bewijzen fotoshoppen en hun eigen waarheden verzinnen. Ondertussen moeten ze hun ‘geloofwaardigheidsscore’ zo hoog mogelijk houden. Een Nederlandse pilot-studie heeft aangetoond dat het werkt. Studenten moesten door de overheid gepresenteerde feiten over asielzoekers verdraaien en er fake nieuwsberichten van maken. Aan het eind van het experiment trapten ze minder vaak in onecht nieuws dan degenen die het spel niet hadden gespeeld.

Uit onderzoek blijkt dat je mensen kunt ‘inenten’ tegen de invloed van fake news door ze bloot te stellen aan propaganda-tactieken. Een team van onderzoekers van de universiteit van Cambridge heeft op basis van dit gegeven de gratis online game ontwikkeld. Dr. Sander van der Linden van Cambridge legt uit: “Een biologisch vaccin bestaat uit een lage dosis van de ziekte om zo immuniteit op te bouwen. Op dezelfde wijze kan bewuste blootstelling aan nepnieuws het makkelijker maken om fake news in de toekomst te doorzien. Als je weet hoe het is om in de schoenen te staan van iemand die je actief probeert te bedriegen, dan zou je daarna de technieken die die persoon gebruikt beter moeten kunnen herkennen en weerleggen.”

 

 

 

 

Bron(nen):   Metro UK