Onderzoekers: in zwart gat is verleden uitgewist en heb je oneindig veel toekomsten

Volgens de meeste astrofysici overleef je een zwart gat niet. De kracht is zo groot dat je gespaghettificeerd wordt, zoals dat heet: in het zwarte gat word je uitgerekt in de lengte, zodat je op een sliert spaghetti gaat lijken. Niet fijn.

Maar er is een nu een nieuwe studie van de gerenommeerde universiteit van Berkeley waarin wordt beweerd dat mensen mogelijk wél een zwart gat kunnen overleven. Daarbij zou hun verleden worden uitgewist en er zouden ‘oneindig veel toekomsten’ zijn. Natuurkundige Peter Hintz meent dat als een astronaut een relatief zuiver zwart gat binnen gaat, hij mogelijk de wetten van de natuurkunde kan trotseren en zal overleven. Hoe? Volgens de fysica wordt de massa van een ontplofte ster tot een oneindig klein punt ineengedrukt: een singulariteit.

Om de wetten van het universum en deze wetteloosheid van zwarte gaten te kunnen verklaren, hebben fysici een theoretische term bedacht, genaamd ‘cosmic censorship’. De theorie suggereert het bestaan van de Cauchy-horizon, een barrière in een zwart gat waarna alle wetten van het heelal worden gecanceld. Deze barrière is dieper dan de event-horizon, de grens van een zwart gat van waaruit geen licht of straling kan ontsnappen. Achter die nieuwe barrière bestaan tijd en ruimte als een oneindig moment.

Hintz en zijn team bestudeerden hypothetisch geladen voorwerpen, Reissner-Nordström-de Sitter-zwarte gaten genoemd en pasten de theorie van ‘cosmic censorship’ toe. Ze denken dat deze horizonnen en de singulariteit gelijktijdig kunnen bestaan. Zolang het heelal uitdijt, duwt een zwart gat een klein beetje in tegengestelde richting om het trekken van de zwaartekracht te weerstaan. Doordat deze twee effecten tegelijk bestaan kan er een zone ontstaan achter de event horizon waar voorwerpen ‘losgekoppeld worden van hun verleden en geen specifieke toekomst hebben’, aldus de onderzoekers.

Dit zou betekenen, dat áls je het overleeft, je verleden mogelijk is uitgewist en je een oneindig aantal toekomsten hebt.

 

 

Bron(nen):   The Independent