“Jezus was waarschijnlijk vrij lelijk of zelfs verminkt”

Jezus wordt meestal afgebeeld als een knappe, lange man met golvend haar en een baard, precies zoals het westerse schoonheidsideaal voorschrijft. Maar in werkelijkheid was hij waarschijnlijk een stuk minder mooi.

Al langer is bekend dat Jezus er veel meer oosters uitzag met een getinte huid, wat kleiner en gespierd. Ook had hij hooguit een kort baardje en droeg hij geen lange gewaden, maar een tuniek op knielengte. “Biologisch gezien ligt Jezus het dichtst bij de Irakese Joden van vandaag,” aldus Richard Neave, een forensisch antropoloog, die een meer waarheidsgetrouwe beeltenis van Jezus ontwierp.

Maar de Britse geschiedenisprofessor aan King’s College, Joan Taylor, gaat nog een stuk verder. Het feit dat er in documenten weinig is terug te vinden over het uiterlijk van Jezus spreekt volgens haar boekdelen. De enige beschrijving is een regel uit het Oude Testament van Jesaja. “Hij had geen schoonheid of grandeur die ons aantrok tot Hem, niets in Zijn voorkomen dat ons naar hem deed verlangen,” klinkt het weinig positief. Dat terwijl over het uiterlijk van Mozes of David bijvoorbeeld wel lyrisch wordt gedaan in de bijbel.

Dus concludeert Taylor: Jezus was niet knap, had weinig charisma en was mogelijk verminkt door zijn werk als timmerman. “Hij werkte met hout, dus had waarschijnlijk een aantal littekens van oude wonden. En ambachtslieden waren in die tijd ook heel vatbaar voor zwaardere verwondingen. Misschien mankte hij, of had hij een arm die hij niet goed kon gebruiken. Hoe dan ook, het was zeker geen knappe man.”

Bron(nen):   HLN