Elon Musk wil Marskolonie in 2024. Maar kan dat wel?

Elon Musk wil in 2024 een kolonie stichten op Mars, althans dan moeten de eerste astronauten er een tijdje kunnen blijven. Volgend jaar worden de eerste testvluchten gemaakt. Maar hoe realistisch is het plan van de Tesla- en SpaceX-oprichter?

Op de SXSW-conferentie in Austin gaf Musk zondag aan dat zijn BFR (big fucking rocket) nog niet naar Mars gaat vliegen, maar dat er wel korte testvluchten worden gemaakt. Volgens Musk kunnen we dankzij de BFR binnenkort ook naar de maan. “Dit zal de vorming van een maanbasis mogelijk maken. We hadden allang een maanbasis moeten hebben. Wat is er verdorie aan de hand?” De raket wordt bovendien zo snel dat hij je in twee uur naar een willekeurige plek op aarde kan brengen.

Musk denkt dat er al in 2060 zo’n miljoen mensen op Mars zullen wonen, maar daarmee gaat hij wel voorbij aan enkele problemen, die wetenschappers al hebben genoemd. Zo is totaal onduidelijk hoe de eerste astronauten op Mars kunnen overleven. Bovendien is de grond giftig, kunnen we de lucht niet inademen en zit het water diep bevroren onder de grond. Ook de financiële haalbaarheid van zijn plan wordt in twijfel getrokken. En dan zijn er nog wat ethische bezwaren. Om water beschikbaar te maken wil Musk bijvoorbeeld atoombommen afschieten naar de ijskappen van de rode planeet. Eventueel aanwezig leven zal daarmee worden uitgeroeid en we zullen nooit weten of er leven was.

Bron(nen):   Metro