Onderzoek wijst uit: stoppen met Facebook verlaagt je stressniveau

Na alle privacyschandalen van de laatste tijd roepen veel gebruikers dat ze willen stoppen met Facebook. Toch zijn er maar weinigen die het echt doen. Dat, terwijl het wel degelijk stressverlagend werkt, bewijzen onderzoekers.

Wetenschappers van de University of Queensland en de Australian Catholic University bestudeerden 138 actieve Facebookgebruikers. De ene helft moest een week lang stoppen met Facebook, terwijl de andere helft gewoon doorging met normaal gebruik. Na een week maten de onderzoekers het niveau van stresshormoon cortisol. Ook vroegen ze hoeveel stress mensen zelf ervoeren en hoe gelukkig ze waren. Tenslotte informeerden ze nog naar het humeur, gevoelens van eenzaamheid en tevredenheid.

De onderzoekers concludeerden: “Vergeleken met de normale Facebookgebruikers hadden degenen die tijdelijk van Facebook af waren een lager cortisolniveau en levenstevredenheid. Onze resultaten laten zien dat Facebookgebruikers de grote hoeveelheid sociale informatie belastend vinden en een pauze van Facebook kan deze stress verminderen, in ieder geval op de korte termijn.”

Maar na de pauze van vijf dagen waren veel deelnemers blij dat ze weer op Facebook mochten, ook al zorgde het sociale netwerk voor stress. Sommigen waren bang dingen te missen. Hoofdonderzoeker Eric Vanman legt uit: “We weten niet hoe lang het duurt voor de stress vermindert of wanneer het weer toeneemt. Het kan zijn dat de eerste paar dagen zonder Facebook stressverlagend werken, maar dat de stress weer terugkeert als mensen langer van het sociale netwerk af zijn.”

 

 

 

 

Bron(nen):   The Independent