Indrukwekkende pootafdrukken gevonden van dinosaurussen

Isle of Skye is nu een koud en winderig eiland voor de kust van Schotland. Veel meer dan een verdwaald hert en een paar vogels vind je er niet. Maar 170 miljoen jaar geleden heerste er een subtropisch klimaat en stapten er dinosaurussen rond. Het bewijs daarvan vonden archeologen in een aantal prachtig bewaard gebleven fossielen.

Planteneters
De onderzoekers hebben zo’n 50 sporen ontdekt van dinosaurussen, sommigen zo groot als een autoband. Ze bouwden voort op eerdere ontdekkingen van honderden pootafdrukken, allemaal van enorme, plantenetende dinosaurussen met hele lange nekken, bekend als sauropoda. Maar de nieuwe sporen maken duidelijk dat de gigantische beesten het eiland deelden met nog een andere dinosaurussoort, een vleeseter.

“Het is altijd geweldig om nieuwe dinosaurussen te vinden. Vooral in Schotland, omdat er maar zo weinig sporen zijn en omdat er in het algemeen maar erg weinig fossielen op de wereld zijn uit die periode,” zegt dr. Stephen Brusatte van de University of Edinburgh.

Subtropisch eiland
170 miljoen jaar geleden, kort nadat het supercontinent Pangea uiteen begon te vallen, was Skye deel van een ander subtropisch eiland, dat veel dichter bij de evenaar lag. Het bestond uit vele stranden, rivieren en lagunes. “Het was een subtropisch paradijs, een beetje zoals nu Florida of Spanje,” aldus Brusatte. “Deze afdrukken zijn gemaakt in een ondiepe lagune. De dinosaurussen liepen door een laag water.”

“Er zijn ook fossielen gevonden van de voorpoten dus de dieren liepen op vier poten. De dinosaurus die in het plaatje past is de sauropoda, een brontosaurus-achtige dinosaurus,” vertelt de wetenschapper, die nog toevoegt dat de dieren tot wel 15 meter lang kunnen worden en meer dan 10 ton wegen. “Het waren de grootste dieren die destijds op het land leefden.”

Neef van T-Rex
Maar het onderzoeksteam vond ook afdrukken van drietenige dinosaurussen, mogelijk theropoda’s. “Dat zijn de sporen van de vleeseters,”aldus Brusatte. “Er waren alleen voetafdrukken. Deze dinosaurus liep dus op zijn achterpoten.” Het dier zou vijf of zes meter lang zijn geweest en een ton hebben gewogen. “Een soort van primitieve neef van de T-Rex,” besluit de archeoloog.

Een van de pootafdrukken die onlangs zijn gevonden.

© Paige dePolo/University of Edinburgh/PA

Bron(nen):   The Guardian