Wetenschappers ontdekken waarom we zo weinig buitenaards leven vinden

Wetenschappers zijn er mogelijk achter waarom we zo weinig buitenaards leven tegenkomen in het heelal. Het leven op aarde is waarschijnlijk veel uitzonderlijker dan we dachten.

In een nieuwe studie schrijven onderzoekers dat het in het universum ontbreekt aan fosfor. Dit element is vereist voor een van de meest fundamentele onderdelen van het leven. Het helpt om energie op te slaan en te verplaatsen in ons lichaam en het vormt de basis van DNA.

Maar het lijkt er volgens de onderzoekers op dat de aarde enkel genoeg fosfor bevat, omdat de planeet zich bij zijn ontstaan zo dicht bij een supernova bevond. Fosfor wordt gevormd als sterren aan het eind van hun leven exploderen. Maar de meeste supernova’s hebben mogelijk niet de juiste condities om het element te creëren. De aarde had waarschijnlijk ongelooflijk veel geluk, omdat ze dichtbij het juiste type supernova stond.

Astronoom dr. Jane Greaves van de universiteit van Cardiff zegt: “De route van fosfor naar nieuwe planeten is behoorlijk precair. We denken dat slechts enkele fosforhoudende mineralen, die mogelijk in meteorieten naar de aarde kwamen, reactief genoeg waren om bij te dragen aan de vorming van biomoleculen.”

Bron(nen):   The Independent