Dinosaurussen waren al aan het uitsterven voor meteorietinslag

De dinosaurussen verdwenen 65 miljoen jaar geleden door de inslag van een meteoriet, zo luidt de gangbare theorie. Een nieuwe studie werpt echter een ander licht op de zaak. De reusachtige dieren zouden al veel langer met uitsterven worden bedreigd door een gebrek aan smaak.

Dat schrijven professor Gallup en Michael Frederick in een artikel in vakblad Ideas in Ecology and Evolution. Ze beweren dat de dino’s ten onder gingen doordat ze niet konden proeven welke planten schadelijk waren en welke niet. Iets waar ratten bijvoorbeeld juist wel heel goed in zijn. “Dat is waarom we er nooit in geslaagd zijn om die dieren volledig uit te roeien.”

Dino’s hebben niet zo’n aangeleerde smaakafkeer dus toen de eerste bloeiende planten ontstonden, die vaak giftig waren, bleven ze die toch eten. Daardoor gingen veel dieren dood en liep hun aantal terug. De wetenschappers komen tot hun conclusie na onderzoek bij krokodillen, die direct van dinosaurussen afstammen. Ook zij herkennen giftig voedsel niet. “De huidige theorie impliceert dat de dinosauriërs plotseling verdwenen zijn, maar de bewijzen zeggen iets anders: ze waren al lang voor de meteorietinslag aan het uitsterven,” besluit Gallup.

 

Bron(nen):   HLN