Wetenschappers luiden noodklok: “Zuid-Koreaanse universiteit bouwt robotleger”

Een Zuid-Koreaanse universiteit zou in samenwerking met een wapenfabrikant werken aan een robotleger. Reden voor wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) om de noodklok te luiden.

57 academici uit dertig landen waarschuwen dat het Korea Advanced Institute of Science and Technology (Kaist) samen met wapenfabrikant Hanwha Systems een leger van robots aan het ontwikkelen is, die de hele mensheid zou kunnen vernietigen. In een ondertekende brief uiten ze hun zorg en delen ze mee de universiteit te boycotten.

De professoren willen niet dat AI wordt gebruikt als wapentuig. “Indien de robots ontwikkeld worden, zullen autonome wapens de derde revolutie in oorlogsvoering inluiden”, klinkt het. En: “Als deze doos van Pandora opengaat, zal het moeilijk zijn hem weer te sluiten”.

De brief is afkomstig van professor Toby Walsh van de universiteit van Sydney en gericht aan professor Shin Sung-chul, voorzitter van de Kaist-universiteit. “Het is betreurenswaardig dat een prestigieus instituut als Kaist de wapenwedloop wil opdrijven”, schrijft Walsh.

“Daarom verklaren we openlijk dat we elke samenwerking met Kaist zullen boycotten tot de voorzitter van de universiteit garanties voorlegt dat het centrum geen autonome wapens zonder betekenisvolle menselijke controle zal ontwikkelen.” Gisteren reageerde de universiteit: “We hebben niet de intentie dodelijke autonome wapens of robots te maken.”

De Verenigde Naties overlegt volgende week over autonoom wapentuig. 22 landen willen een absoluut verbod. Het Zuid-Koreaanse leger opereert al op het randje met een team robots aan de Noord-Koreaanse grens. Ze dragen een machinegeweer met een autonome modus maar worden nog aangestuurd door mensen.

 

Bron(nen):   CNN  HLN