Één vingerkootje verandert mogelijk de hele geschiedenis van de mensheid

In de woestijn van Saoedi-Arabië is een 85.000 jaar oud vingerkootje gevonden van een moderne mens. Het is het oudste menselijke botje ooit ontdekt op het Arabisch schiereiland. Het zou betekenen dat de homo sapiens veel eerder uit Afrika is getrokken dan gedacht.

Het drie centimeter lange botje werd gevonden op de archeologische site van Al-Wusta in de Nefud-woestijn. Vroeger was dit vermoedelijk een groen gebied vol meren. Vandaar dat er fossielen zijn gevonden van meer dan 800 dieren.

Tot nu toe werd er altijd vanuit gegaan dat de mens zo’n 60.000 jaar geleden achter de dieren aan in één grote golf Afrika is uit getrokken, maar deze Out-of-Africa-theorie staat al langer onder druk. Het gevonden vingerkootje ondersteunt het idee dat de mens én al eerder uit Afrika is weggegaan én niet in één keer, maar in verschillende golven.

Op de plaats waar het botje is gevonden, zijn ook nog zo’n 380 stenen werktuigen ontdekt. De wetenschappers vermoeden dat er zo’n 20 tot 40 mensen leefden. Het is overigens niet honderd procent sluitend bewijs voor de theorie dat de mens al eerder uit Afrika vertrok. Het is mogelijk dat het vingerbotje toebehoorde aan een soort die sterk op de mens leek.

Bron(nen):   HLN  CNN