Er zijn twee keer zoveel blonde vrouwen als mannen

De wetenschappers hadden het nooit verwacht, maar er blijken twee keer zoveel blonde vrouwen te zijn als mannen.

De grootste genetische studie naar pigmentatie bestudeerde bijna 300.000 mensen van Europese afkomst. De onderzoekers vonden 124 nieuwe genen die een rol spelen bij de bepaling van haarkleur. Ze weten niet precies waarom er zoveel meer blonde vrouwen zijn en spreken van een 'intrigerend mysterie'. Mannen bleken drie keer zo vaak zwart haar te hebben als vrouwen.

Professor Tim Spector van Kings College London vertelt aan de BBC: "Het is een raadsel, omdat het niet was waar we naar op zoek waren. We dachten dat het een vertekend beeld was, maar het effect ging maar niet weg. Het werd gevonden in elke subgroep en elke populatie die we onderzochten."

Spector heeft wel een voorzichtige verklaring. "We denken dat het iets te maken heeft met de aantrekkingskracht van blonde vrouwen en donkere mannen, maar we geloven niet dat de genen anders zijn. Ze komen alleen anders tot uiting. De blonde genen die bij de geboorte aanwezig zijn blijven in vrouwen bestaan, terwijl ze bij mannen verdwijnen."

Dus blonde vrouwen hebben evenveel kans op een blonde jongen als op een blond meisje. Alleen de jongens verliezen hun blonde genen als ze opgroeien. "Er is natuurlijk een evolutionaire reden te bedenken: blonde vrouwen zijn succesvoller bij de mannen en mannen met donker haar maken meer kans bij vrouwen."

Bron(nen):   BBC