Dit gebeurt er met je lichaam in de ruimte

Een lichaam dat zich lang in de ruimte bevindt, heeft het zwaar te verduren. Door straling, een gebrek aan zwaartekracht en een ruimtedieet verandert er van alles in een mens.

Het meeste dat we daarover weten komt van het tweelingonderzoek van Scott en Mark Kelly. Scott heeft bijna een jaar in de ruimte doorgebracht. Zijn identieke tweelingbroer was ondertussen gewoon op aarde. Wetenschappers ontdekten negen veranderingen aan het menselijk lichaam als het lang in de ruimte is.

1. Lichaamsvloeistoffen verplaatsen zich
Lichaamsvloeistoffen worden normaal gesproken gepusht om naar beneden te zakken. In de ruimte gebeurt dat niet. Het vocht dat in een jaar tijd naar je hoofd stijgt is genoeg om een fles van twee liter te vullen.

2. Je gezicht zwelt op
Zie punt 1: door alle vloeistof die naar je hoofd stijgt, ga je er pafferig uitzien.

3. Je ziet slechter
Doordat de vloeistof tegen je oogzenuw aan drukt, kan je zicht veranderen. Ook de ruimtestraling kan ervoor zorgen dat je slechter gaat zien of staar krijgt.

4. Je botdichtheid wordt minder
Als je niet sport in de ruimte kan je botdichtheid in een jaar tijd met twaalf procent verminderen.

5. Je wordt langer
Door het gebrek aan zwaartekracht worden de vloeistoffen tussen je ruggenwervels niet zoals op aarde samengedrukt. Daardoor word je zo’n 3 procent langer. Scott was na zijn verblijf in de ruimte 5 centimeter langer dan zijn broer. Terug op aarde kromp hij weer.

6. Je spieren slinken
Doordat je gewichtloos bent heb je geen spieren nodig. Als astronauten niet aan sport doen dan slinken hun spieren dus snel.

7. Je bent moe
De meeste astronauten slapen maar zo’n zes uur per nacht, omdat slapen in de ruimte zo raar aan voelt.

8. Je hebt meer kans op kanker
Buiten het beschermende magnetische veld van de aarde is de straling veel heftiger. Er zijn duidelijke signalen dat de kans op kanker daardoor groter is.

9. Er gebeurt iets raars met je genen
Wanneer en hoe genen geactiveerd worden en of ze aan of uit staan maakt veel uit. In de ruimte werkt dat anders dan op aarde. Bij Scott gedroeg 7 procent van de genen zich anders dan voorheen. Terug op aarde bleef dat zo.

Bron(nen):   Business Insider