Warm weer heeft écht invloed op examenresultaten

Het klinkt als een hele slechte smoes, maar het is echt waar: hitte heeft een negatieve invloed op de eindexamenresultaten. Dat schrijft de BBC.

Onderzoekers vergeleken de eindexamencijfers van 10 miljoen Amerikaanse middelbare schoolleerlingen over een periode van dertien jaar. Ze scoorden beter in koelere jaren. Zodra het buiten warmer is dan 21 graden, gaan de cijfers achteruit, concluderen de wetenschappers van de universiteit van Harvard. Om precies te zijn scoorden de leerlingen 1 procent slechter per 0,55 graad boven de 21 graden. Boven de 32 graden gaan de cijfers nog harder achteruit.

Als het warmer is, luisteren leerlingen slechter naar de leraar en besteden ze minder tijd aan hun huiswerk, aldus de onderzoekers.  Ze zijn ‘sneller afgeleid, vaker geïrriteerd en vinden het moeilijker om te focussen’. Kinderen uit arme gezinnen hebben er meer last van. Waarschijnlijk omdat ze geen geld hebben voor een airco en omdat rijke ouders eerder ingrijpen als de schoolresultaten achteruit gaan.

 

Bron(nen):   RTL Nieuws