Is dit de reden dat we nog nooit buitenaards leven zijn tegengekomen?

Zijn we alleen in het heelal, of niet? Het is een vraag die wetenschappers al eeuwen bezighoudt. Kan het zijn dat er echt nooit ergens anders in dat immense universum leven is ontstaan? Of zijn we het gewoon nog niet tegengekomen?

De Russische natuurkundige Alexander Berezin van het National Research University of Electronic Technology (MIET), heeft daar een theorie over: Zodra een beschaving het niveau bereikt dat ze kunnen reizen door diverse melkwegstelsels zullen ze alle andere beschavingen die ze onderweg tegenkomen vernietigen.

Dat zou komen omdat ze ons simpelweg niet opmerken. Hun exponentiële uitbreiding naar andere planeten is belangrijker dan wij. Berezin schrijft: “Zie het als de bouwer die een mierenhoop vernietigt om een huis te bouwen.” De werknemers zien de mierenhoop niet eens en als ze hem al zien voelen ze niet de neiging om hem te beschermen.

Berezin denkt dat de reden waarom mensen er nog zijn, is omdat we waarschijnlijk niet de mieren zijn, maar de toekomstige vernietigers van talloze beschavingen. “Als deze theorie klopt is de enige uitleg het antropische principe. We zijn de eersten die arriveerden in de interstellaire ruimte. En waarschijnlijk de laatsten die weggaan.”

De natuurkundige noemt kolonialisme en kapitalisme als twee historische voorbeelden van de krachten die mensen er toe aanzetten om andere culturen te vernietigen.

 

Bron(nen):   The Independent