Google voorspelt ‘met 95 procent accuraatheid’ wanneer mensen doodgaan

Een algoritme dat voorspelt wanneer je doodgaat, is dat handig of eng? Hoe dan ook, is het Google gelukt om met 95 procent accuraatheid te voorspellen wanneer patiënten in het ziekenhuis overlijden. Daar gebruikt het uiteraard een hele berg persoonlijke gegevens voor.

Google’s DeepMind, dat zich richt op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), heeft een nieuw algoritme gemaakt dat voorspellingen doet over de kans dat patiënten doodgaan. In een paper, die in vakblad Nature verscheen, schrijven de onderzoekers dat met behulp van gigantische datasets de overlevingskansen van patiënten konden worden vastgesteld in twee verschillende ziekenhuizen.

In het eerste ziekenhuis was het algoritme voor 95 procent accuraat, in het tweede hospitaal voor 93 procent. “Dat is significant nauwkeuriger dan de huidige modellen,” klinkt het in de paper. “We zijn ervan overtuigd dat onze AI een bijdrage kan leveren in allerlei medische toepassingen.” Het algoritme gebruikte in één geval 175.639 data van het medisch dossier van een patiënt met uitgezaaide borstkanker en voorspelde dat de kans 19,9 procent was dat ze zou sterven in het ziekenhuis.

DeepMind en het Medical Brain-team van het bedrijf zijn vooruitstrevend als het gaat om de toepassing van AI in de medische wetenschap, maar ontvangen ook veel kritiek, vanwege het schenden van privacy. Zo werd in 2013 bekend dat DeepMind toegang had tot 1,6 miljoen medische dossiers van Britse patiënten.

Bron(nen):   The Independent