Elke dag weer: zo lang maken ouders ruzie met hun kinderen

Dat opvoeden niet altijd over rozen gaat, kan menig ouder beamen, maar dat er zoveel ruzie wordt gemaakt, had je misschien niet verwacht: gemiddeld is er 49 minuten per dag onenigheid binnen gezinnen.

Ieder jaar hebben ouders 2.184 grote en kleine ruzies met hun kinderen. Meer dan de helft daarvan gaat over eten en drinken. Wetenschappers onderzochten 2.000 Britse ouders en hun kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Gemiddeld is er zes keer per dag een verschil van mening. Dat komt neer 182 ruzietjes per maand.

Dat kinderen hun bord niet willen leeg eten is de meest voorkomende reden voor onenigheid, gevolgd door het niet opruimen van de slaapkamer. Ook hoog op het lijstje staat als kinderen beweren honger te hebben, maar hun neus ophalen voor iets gezonds, niet naar bed willen of hun huiswerk weigeren te maken.

Zes op de tien vaders en moeders geeft toe dat ze uiteindelijk aan het kortste eind trekken en tot een compromis komen om de vrede te bewaren. Het gemiddelde meningsverschil duurt zo’n acht minuten. Ouders zijn zestien minuten kwijt aan onderhandelen met hun kinderen.

Negen op de tien ouders beloont hun kroost met extra zakgeld of extra smartphone-tijd als ze doen wat er wordt gevraagd. Voor 45 procent van de vaders en moeders werkt het wegnemen van tablet of smartphone als een uitstekende strafmaatregel.

Bron(nen):   The Independent