Ruimtesonde gaat ‘haren van de zon strelen’

NASA staat aan het begin van een unieke missie. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie lanceert binnenkort de ‘Parker Solar Probe’ die als eerste tot 6,3 miljoen kilometer van de zon gaat vliegen.

Op die afstand zijn de stralen 500 keer zo sterk als op aarde. NASA moest dan ook een zeer sterk hitteschild ontwikkelen van speciale koolstofverbindingen dat bestand is tegen temperaturen van 1.400 graden.

Het doel van de missie is om de zonnewind te bestuderen. Het bestaan van deze hete wind die de zon de ruimte inblaast werd al in 1958 voorspeld. Een heftige zonnestorm kan de elektronica op aarde ontregelen.

Door de magnetische velden en elektrisch geladen deeltjes van de zon te bestuderen, hopen wetenschappers de zonne-activiteit beter te kunnen voorspellen.

De zon staat op 150 miljoen kilometer van de aarde. De Parker gaat 700.000 kilometer per uur en doet er zeven jaar over om in de juiste baan om de zon te komen. De ruimtesonde is maar drie meter lang en weegt 685 kilo. Het totale project kost 1,3 miljard euro.

Bron(nen):   HLN