Ga niet op zoek naar geluk. Daar word je juist ongelukkig van

Het is een probleem van deze tijd: we blijven maar zoeken naar het aller gelukkigste leven. En juist dat maakt ons ongelukkig, blijkt uit onderzoek.

Zou je toch niet liever weer in de stad wonen? Kun je niet beter emigreren naar Spanje? Of toch een eigen koffietentje beginnen? Die continue zoektocht naar het perfecte bestaan heeft een averechts effect. Wie constant zoekt naar geluk ervaart vaker negatieve emoties en gevoelens van falen, concluderen Australische onderzoekers.

“Geluk is positief, maar het gaan bekijken als iets dat je moet bereiken zorgt ervoor dat we falen,” legt onderzoeker Brock Bastian van de University of Melbourne uit aan TIME. “Ons onderzoek toont aan dat het effect heeft op hoe mensen omgaan met negatieve emoties en ervaringen. Ze gaan vaker piekeren en zich slechter voelen.”

“Wanneer mensen zichzelf onder druk zetten om gelukkig te zijn, of nadenken over wat andere mensen rondom hen doen, hebben ze sneller de neiging om hun negatieve emoties en ervaringen als een tekortkoming te zien,” stelt Bastian. “Dat zorgt ervoor dat mensen nog ongelukkiger worden.”

Hij benadrukt dat op zoek gaan naar geluk niet per se slecht is, maar wil ook dat we ongelukkige gevoelens toelaten en accepteren dat we soms falen. “Falen is belangrijk wanneer we leren, innoveren en vooruit willen. Elke succesvolle organisatie weet dat de weg naar succes hand in hand gaat met vallen en opstaan. Daarom is het zo belangrijk dat we leren omgaan met negatieve situaties.”

Bron(nen):   HLN