‘Alcohol cruciaal voor het voortbestaan van de mensheid’

Er zijn heel veel wetenschappers die hebben ‘bewezen’ dat alcohol je ondergang kan worden. Een groep psychologen uit Oxford komt met de omgekeerde bewering: zonder alcohol wordt het niks met de mensheid.

De onderzoekers probeerden de vraag te beantwoorden waarom er in ieder tijdperk en in iedere cultuur wordt gedronken als het toch zo slecht voor lichaam en geest is? Het antwoord , zegt professor Robin Dunbar: alcoholgebruik speelt een grotere rol in de evolutie van de mensheid dan we dachten. Het zorgt dat we met elkaar om durven gaan.

 “Mensen, maar ook primaten en apen, hebben behoefte aan sociale samenhang. Een fles wijn helpt daarbij. Niet alleen neemt alcohol de remmingen weg, het zet ook het hersenmechanisme in gang dat zowel bij dieren als mensen vriendschappen doet ontstaan. Dat mechanisme is het endorfinesysteem”, zegt Robin Dunbar tegen de  Financial Times.

Volgens Dunbar is alcohol een heel effectieve manier om endorfines aan te maken en dus om elkaar aardig te vinden. Alcohol bezorgt ons meer vrienden en vriendschappen zijn dan weer goed voor onze gezondheid.

Noot: de theorie is omstreden.

Bron(nen):   HLN  Financial Times  Universiteit van Oxford