Dit is het moment waarop ouders de controle verliezen over hun kinderen

Denk je dat je peuter van drie al precies doet waar hij zelf zin in heeft? Wacht dan maar tot hij dertien is. Dat is volgens onderzoek namelijk de leeftijd waarop ouders de controle verliezen over hun kinderen.

Zodra kinderen naar de middelbare school gaan weten ouders niet meer precies wat er in hen omgaat, wat ze eten, wie hun vrienden zijn of wat ze doen. Althans dat geldt voor zestig procent van de ondervraagde vaders en moeders. Tien procent heeft het gevoel dat ze de controle al verloren toen hun kroost tien was. Kinderen worden dan onafhankelijker en doen wat ze zelf willen blijkt uit de studie onder 2.000 ouders van kinderen tussen de 13 en 18 jaar.

De meeste ouders vrezen onder meer het eet- en drinkpatroon van hun pubers. Ze zouden veel meer snacken en snoepen dan zijzelf deden op die leeftijd. “Tieners hebben het slechtste dieet van alle leeftijdscategorieën. Dat is mogelijk omdat ze willen rebelleren tegen hun ouders of hun nieuw gevonden onafhankelijkheid willen testen,” aldus een onderzoeker.

 

 

Bron(nen):   The Independent