Onderzoek bewijst: Geld maakt wél gelukkig

Maakt geld gelukkig of niet? Het is een vraag die wetenschappers al decennia bezighoudt. De algemene consensus is dat geld wel invloed heeft op je welzijn, maar tot op zekere hoogte. Nieuw onderzoek toont echter iets anders aan.

Meer geld zou wel degelijk leiden tot een gelukkiger leven. Onderzoek naar duizenden Zweedse loterijwinnaars heeft dat overtuigend aangetoond schrijft economieprofessor Justin Wolfers van de universiteit van Michigan in The New York Times.

Loterijwinnaars zeiden dat ze substantieel meer tevreden waren met hun leven dan loterijverliezers. En degenen die honderdduizenden euro's wonnen waren gelukkiger dan de winnaars van tienduizenden euro's. De effecten waren bovendien opvallend langdurig. Twintig jaar na de winst waren deze mensen nog steeds gelukkiger.

De studie veroorzaakte deze zomer veel ophef onder economen, omdat tot nu toe altijd werd aangenomen dat er een bepaalde hoeveelheid geld nodig is om gelukkig te zijn, maar dat boven een bepaald inkomen iedere extra euro weinig extra geluk oplevert. Bovendien is nu voor het eerst aangetoond dat er niet enkel een correlatie is tussen inkomen en geluk, maar ook een oorzakelijk verband.

Toch maar eens een staatslot kopen dus.

Bron(nen):   The New York Times