Er bevindt zich een reusachtig ecosysteem onder het aardoppervlak

“Er zit meer leven ín de aarde dan erop”, schrijven onderzoekers. Ze ontdekten een gigantisch ecosysteem onder de aardkorst dat twee keer zoveel levende organismen bevat als alle leven in de oceanen. Tussen de 15 en 23 miljard ton aan micro-organismen bevinden zich op zo'n 5 kilometer onder het aardoppervlak verborgen. Zij wegen samen honderden keren meer dan het totale gewicht van de wereldbevolking. De onderzoekers van het Deep Carbon Observatory kwamen erachter dat maar liefst 70 procent van alle bacteriën zich onder het aardoppervlak verborgen houdt. De biodiversiteit is volgens de wetenschappers vergelijkbaar met die op de Galapagoseilanden of in het Amazonegebied. “We hebben een volledig nieuw levensreservoir ontdekt”, zegt Karen Lloyd van de University of Tennessee. “We ontdekken constant nieuwe levenstypes onder het aardoppervlak. Er zit meer leven ín de aarde dan erop.”

“Sommige organismen kunnen millennia lang blijven bestaan”, zegt Lloyd. “Ze bevinden zich in een soort stasis waarbij ze minder energie verbruiken dan we voor mogelijk achtten.” “Wij mensen oriënteren ons volgens een vrij snelle cyclus van de zon, maar deze organismen maken deel uit van trage cycli op geologische tijdschalen”, voegt Rick Colwell van de Oregon State University toe.

De ontdekking biedt nieuwe inzichten over het bestaan van leven. Zo werd lang gedacht dat er geen leven kon zijn bij temperaturen boven de 122 graden, maar dit record gaat binnenkort mogelijk worden verbroken. Het verandert zelfs mogelijk het perspectief op buitenaards leven. “Als het leven op aarde zo anders kan zijn dan onze ervaringen ons hebben geleerd, welke levensvormen kunnen we dan vinden op andere planeten?” aldus mineraloog Robert Haze van de Carnegie Institution of Science.

Bron(nen):   The Guardian