Leven op aarde ontstaan door botsing met andere planeet

Het leven op aarde is ontstaan doordat een andere planeet miljarden jaren geleden insloeg op aarde, zeggen wetenschappers.

De botsing vond zo’n 4,4 miljard jaar geleden plaats en vormde ook de maan, klinkt het in een nieuw rapport. De ontdekking werpt niet alleen nieuw licht op hoe het leven op aarde is ontstaan, maar heeft ook belangrijke implicaties voor onze zoektocht naar leven elders in het universum, stellen de wetenschappers.

Volgens de ‘gigantische impact hypothese’ is de maan ontstaan uit brokstukken die rondzweefden nadat de aarde en een hemellichaam ter grootte van Mars op elkaar botsten. De theorie stelt dat de kosmische crash de meeste elementen leverde die essentieel zijn voor het ontstaan van leven. De ‘donorplaneet’ was een embryonale wereld met een zwavelrijke kern.

Laboratoriumexperimenten en computersimulaties suggereren dat de brokstukken van de vernietigde planeet de elementen die belangrijk zijn voor leven naar de aarde brachten, zoals stikstof en koolstof.

Hoofdonderzoeker Rajdeep Dasgupta van Rice University in Texas zegt: “Door de bestudering van meteorieten weten wetenschappers al langer dat de aarde en andere rotsachtige planeten in het zonnestelsel de elementen die voor leven kunnen zorgen van elders moeten hebben. Maar de timing en het mechanisme zijn altijd onderwerp geweest van debat. Wij komen met het eerste scenario dat dit kan verklaren op een manier die consistent is met het bestaande geochemische bewijs.”

Bron(nen):   The Independent