Wetenschappers staan voor raadsel: mysterieus nieuw eiland zit vol leven

Nog maar vier jaar geleden rees Hunga Tonga plots op uit de oceaan. Gek genoeg barstte het piepkleine eilandje vrijwel direct van het leven. NASA-wetenschappers staan voor een raadsel. Vooral de vreemde modder is een mysterie.

Hunga Tonga ligt tussen de twee eilanden van Tonga in de Stille Oceaan en is ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Het is pas de derde keer dat zoiets gebeurt in 150 jaar tijd. Voor wetenschappers is het dus een interessante plek. Dat de grond vruchtbaar is, staat wel vast. Amper vier jaar later is het eiland groen en maken honderden zeevogels er hun nesten. De lichte, klei-achtige modder stelt de wetenschappers echter voor een raadsel. “De modder is heel kleverig, we weten niet goed wat het is”, zegt Dan Slayback van het Goddard Space Flight Centre van NASA. “We hebben geen idee waar die modder vandaan komt.”

Hunga Tonga zal vermoedelijk altijd een mysterie blijven. Zoals het gaat met zulke eilanden, wordt het snel weer verzwolgen door de zee. “Het eiland erodeert veel sneller dan gedacht door de regen,” aldus Slayback. Tot die tijd voeren de wetenschappers nog zoveel mogelijk onderzoek uit.

Bron(nen):   CNN