Muziek goed voor je creativiteit? Integendeel, je presteert beter in stilte

Het is een populair idee dat muziek je creatiever maakt, maar wetenschappers concluderen nu dat het juist een averechts effect heeft. Je bent creatiever als het stil is om je heen.

Psychologen van onder meer Lancaster University onderzochten de impact van achtergrondmuziek op de creatieve prestaties van mensen door ze verbale problemen te laten oplossen die hun creatieve vermogens aanspreken. Ze ontdekten dat de muziek er juist voor zorgde dat de proefpersonen slechter in staat waren om taken te doen waarvoor verbale creativiteit vereist is. Het maakte daarbij niet uit of het bekende liedjes waren of instrumentale muziek of dat de deelnemers gewend waren om naar muziek te luisteren tijdens het werk.

“We hebben duidelijk aangetoond dat achtergrondmuziek de creatieve prestaties verslechtert en dat stilte beter is,” aldus dr Neil McLatchie van Lancaster University. Volgens de onderzoekers komt dat mogelijk doordat muziek het verbale werkgeheugen verstoort. Dat geldt overigens niet voor zachte achtergrondgeluiden, zoals in een trein of in een kantooromgeving. Die hebben geen invloed op je prestaties. Dat komt mogelijk doordat het om een meer eentonige achtergrondruis gaat. Als je kletsende collega’s letterlijk kunt verstaan dan word je waarschijnlijk wel afgeleid.

Bron(nen):   Science Daily