Studie: zelfrijdende auto’s rijden vaker zwarte mensen aan

Zelfrijdende auto’s zijn racistisch beweren onderzoekers. Ze rijden eerder zwarte mensen aan dan witte.

Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology ontdekten dat de detectiesystemen, zoals sensoren en camera’s beter zijn in het opmerken van mensen met lichtere huidtypen. Ze zijn minder goed in staat om zwarte mensen waar te nemen en dus op tijd te stoppen voor een botsing, schrijven de wetenschappers.

Ze zijn hun studie gestart nadat ze merkten dat de systemen meer fouten maakten bij mensen met bepaalde demografische kenmerken. Tests met de technologie tonen aan dat de onderzoekers gelijk hebben: de systemen zijn gemiddeld 5 procent minder accuraat bij mensen met een donkerder huidtype.

De wetenschappers verdeelden de afbeeldingen van een grote groep voetgangers in tweeën: een groep met een lichtere huid en een groep met een donkerdere huid. Daarvoor gebruikten ze de wetenschappelijke indeling voor huidskleur, de Fitzpatrick-schaal.

Zelfs als ze het tijdstip op de dag wijzigden of het zicht van het beelddetectiesysteem hinderden, bleef het verschil in accuraatheid bestaan. “We hopen dat deze studie voldoende bewijst wat het probleem is als dit soort verschillen niet worden meegenomen voordat zulke gezichtsherkenningsmodellen worden uitgerold,” klinkt het.

 

 

 

Bron(nen):   The Independent