Speciaal dieet kon symptomen dementie bij muizen genezen

Een dieet dat ingrediënten uit groene thee en wortels bevat heeft de symptomen van Alzheimer bij muizen laten verdwijnen. Dat zeggen onderzoekers van de University of Southern California.

Volgens de wetenschappers zouden plantaardige supplementen kunnen beschermen tegen dementie. “Je hoeft geen tien tot twaalf jaar te wachten voor er een medicijn op de markt komt, je kunt nu al veranderingen doorvoeren in je dieet,” zegt professor Terrence Town. “Ik vind dat heel bemoedigend.”

De onderzoekers benadrukken dat de studie die in vakblad Journal of Biological Chemistry verscheen enkel geldt voor muizen en dat veel van zulke ontdekkingen nooit daadwerkelijk tot een nieuwe behandelmethode bij mensen leiden. Desalniettemin bevestigen de bevindingen het idee dat sommige voedingsmiddelen kunnen helpen om dementie te vertragen of te voorkomen.

De studie ondersteunt verder de theorie dat een combinatie van behandelingen effectiever is en dat er niet zoiets bestaat als één wondermiddel. De onderzoekers keken naar twee bestanddelen: EGCG dat in groene thee zit en FA oftewel ferulinezuur dat je terugvindt in wortels, tomaten, rijst en tarwe.

De muizen met beginnende dementie volgden drie maanden lang een speciaal dieet en ondergingen vooraf en nadien een serie neuropsychologische tests. Meest opvallend was de test waarbij de muizen in een y-vormig doolhof hun weg moesten vinden. Gezonde muizen exploreren instinctief iedere arm van de Y op zoek naar voedsel of een ontsnappingsroute. Demente muizen kunnen dit veel slechter. “Maar na drie maanden combinatietherapie was het werkgeheugen volledig hersteld en presteerden de zieke muizen net zo goed als hun gezonde soortgenoten,” aldus Town.

Bron(nen):   Science Daily