Vijf buitenaardse rampen die alle leven op aarde kunnen vernietigen

Wij maken ons vooral zorgen om terrorisme, besmettelijke ziektes of milieurampen, maar er is ook nog een grote dreiging van veel verder weg. Zakenblad Forbes schrijft over vijf buitenaardse bedreigingen, die de mensheid in één keer kunnen uitroeien.

1. Inslag van een komeet
De kans is minimaal, maar als het gebeurt kan zomaar de hele aarde worden weggevaagd. De crash van een asteroïde of komeet op aarde zou gigantische gevolgen hebben. Het gebeurde voor het laatst 65 miljoen jaar geleden. Toen werden de dinosaurussen uitgeroeid. De meest reële dreiging is nu komeet Swift-Tuttle. Die zou in het jaar 4479 mogelijk kunnen inslaan op aarde.

2. Gammaflitsen
Een uitbarsting van gammastraling, die honderden keren sterker is dan die van een supernova-explosie, zou de ozonlaag kunnen vernietigen, waardoor het leven op aarde onmogelijk wordt. Dan moet de uitbarsting wel dichtbij genoeg zijn en moet er één straal op de aarde zijn gericht.

3. Een ster 
Als er een ster of een zwart gat in ons zonnestelsel terecht komt dan kan die de aarde uit haar baan stoten, waardoor we verder van de zon af komen te staan. In korte tijd zou de planeet dan bevriezen, waardoor al het leven uitsterft, maar die kans is uiterst klein.

4. Supernova
Een Supernova die op minder dan 25 lichtjaar van de aarde staat, zou een bedreiging kunnen zijn voor onze ozonlaag. De aarde is al vaker belaagd door Supernova’s (exploderende sterren), maar nooit was er schade. Dat dit rampscenario binnen afzienbare tijd werkelijkheid wordt is dus erg onwaarschijnlijk.

5. De zon
Er is één zekerheid: de zon zal ons vernietigen. Het duurt vermoedelijk nog zo’n twee miljard jaar, maar het is onvermijdelijk. Sinds de begintijd wordt de zon steeds groter, helderder en heter en dat zal zo doorgaan. Er komt dan een moment dat de oceanen gaan koken en het leven op aarde uitsterft.

Bron(nen):   Forbes