Beren communiceren op dezelfde manier als mensen

Het nabootsen van gezichtsuitdrukkingen zou mensen en primaten uniek maken, was lang de theorie. Maar we blijken maar weer eens minder superieur te zijn dan we dachten: beren kunnen het ook.

Onderzoekers van de universiteit van Portsmouth ontdekten tijdens een tweejarige studie dat honingberen gezichtsuitdrukkingen van elkaar nadoen om hun verbondenheid en solidariteit duidelijk te maken. “Gezichtsuitdrukkingen van anderen heel precies nabootsen is één van de pijlers van menselijke communicatie. Andere primaten en honden doen elkaar na, maar enkel bij grote apensoorten en mensen hebben we zo’n complexiteit in gezichtsnabootsing gezien”, stelt projectleidster Marina Davila-Ross.

En als beren het kunnen, zijn er vermoedelijk veel meer dieren toe in staat. “Omdat honingberen zo’n complexe gezichtscommunicatie hebben en omdat ze, in tegenstelling tot apen en primaten, geen evolutionaire link met mensen hebben en geen huisdieren zijn zoals honden, zijn we ervan overtuigd dat deze geavanceerde vorm van nabootsing ook bij andere diersoorten voorkomt,” aldus de onderzoekers.

Opmerkelijk detail is dat beren een solitaire soort zijn. Dergelijke ingewikkelde communicatievormen vind je eerder bij groepsdieren.

 

Bron(nen):   The Independent