Werknemers die de hele dag vrolijk moeten zijn, drinken meer alcohol

Doen alsof je blij bent, terwijl je je eigenlijk doodongelukkig voelt, kan uitputtend zijn, zeker als het ook nog een vereiste is voor je werk. Uit een nieuwe studie blijkt dan ook dat mensen die voor hun baan de hele dag moeten glimlachen meer alcohol drinken.

Het gaat erom dat je continu moet verbergen hoe je je voelt. Dat eist een zware tol van mensen. Als de werkdag voorbij is, grijpen ze dan eerder naar de fles, is de redenering van de onderzoekers van Penn State University en de University of Buffalo in New York. Zij bestudeerden het drinkpatroon van bijna 1.600 deelnemers, die een publieke functie vervullen, zoals leraar, verpleegkundige of ober.

De wetenschappers ontdekten dat degenen die meer contact moesten maken met mensen geneigd waren om na het werk meer te drinken in vergelijking met de mensen die geen contact hoefden te hebben met anderen. Er bleek ook een sterk verband tussen het onderdrukken van je emoties en zwaar drinken.

“Lachen als onderdeel van je werk klinkt positief, maar als je het de hele dag moet doen kan het uitputtend zijn,” vertelt hoofdonderzoeker en psychologieprofessor Alicia Grandey. “Bij dit soort banen word je vaak financieel beloond voor het tonen van positieve emoties en het onderdrukken van negatieve gevoelens. Geld geeft je een motivatie om je natuurlijke gedrag te verhullen, maar doe je dat de hele dag dan is dat heel zwaar.”

Grandey vertelt dat eerdere studies al een verband vonden tussen dienstbare beroepen en drankproblemen, maar dat tot nu toe de oorzaak onduidelijk was. “Het faken en onderdrukken van emoties bij klanten was meer dan stress of negatieve gevoelens gelinkt aan veel drinken,” aldus de professor. “Het was niet enkel het feit dat ze zich slecht voelden waardoor ze aan de drank gingen. Het was meer het moeten negeren van negatieve emoties op het werk waardoor ze slechter in staat waren om de alcohol te laten staan na het werk.”

Bron(nen):   The Independent