Het universum dijt veel sneller uit dan gedacht

Wetenschap
vrijdag, 26 april 2019 om 14:05
welingelichtekringen header 1
De recente metingen helpen bij de berekening van de zogenoemde , de expansie-snelheid van het universum door de tijd, maar versterken ook de, waarmee afstanden worden bepaald in het heelal. Op dit moment is er niet echt een verklaring waarom het universum sneller uitdijt dan gedacht. Wetenschappers vermoeden dat zwarte materie er iets mee te maken heeft, maar verder onderzoek is nodig om daar achter te komen.
Het universum dijt uit. Dat weten wetenschappers al heel lang, maar het tempo waarin dat gebeurt, blijkt lastig te bepalen. Nieuw onderzoek wijst uit dat de expansie van het heelal 9 procent sneller gaat dan tot nu toe werd gedacht.
Hubble Al jaren vermoeden wetenschappers dat het heelal op een hogere snelheid uitbreidt dan eerdere berekeningen suggereerden, maar metingen van de Hubble, NASA's befaamde ruimtetelescoop, bevestigen dit nu. Eerdere cijfers waren gebaseerd op het traject dat het universum aflegde na de oerknal, zo'n 13 miljard jaar geleden. De Europese Planck-satelliet baseerde de voorspellingen toen op de kosmische achtergrondstraling van 380.000 jaar na de oerknal.
Mismatch Er was altijd een discrepantie tussen eerdere en latere metingen, maar wetenschappers schreven dat toe aan toevallige afwijkingen. De nieuwe data van de Hubble maken die aanname onwaarschijnlijk. "De spanning die de Hubble heeft gemeten tussen het vroege en het moderne universum is mogelijk de interessantste ontwikkeling in de kosmologie van de afgelopen decennia," aldus professor in de fysica en astronomie Adam Riess. De Nobelprijswinnaar vervolgt: "De mismatch groeide en heeft nu een punt bereikt waarop het onmogelijk is om het af te doen als statistiek. Deze ongelijkheid kan niet zijn ontstaan door puur toeval."
Bron(nen): CNN