Autisme mogelijk veroorzaakt door vervuilde lucht

Autisme komt in wijken met de hoogste concentraties luchtvervuiling drie keer zo vaak voor als in wijken met de schoonste lucht. Dit blijkt uit een studie van University of Southern California, dat is gepubliceerd in Archives of General Psychiatry, meldt de Volkskrant. De onderzoekers vergeleken de blootstelling aan luchtvervuiling van moeders met en zonder kinderen met het vóórkomen van autisme. Hoe hoger de concentratie luchtvervuiling (zowel fijnstof als stikstofdioxide), hoe groter het risico dat een kind autisme ontwikkelt. De moeders uit de studie hadden een vergelijkbaar inkomen, sociale status en levensstijl. En dat maakt het aannemelijk dat het de luchtvervuiling is die de stoornis bevordert. Het is nog onbekend hoe dit mechanisme in het lichaam werkt. Net als in de VS zijn in Nederland ongeveer 1 op de 100 mensen autistisch. Het aantal diagnoses is de afgelopen 30 jaar snel toegenomen.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. The Final Countdown

  En wij zitten het best.

 2. physing

  Het originele artikel heet “Traffic-Related Air Pollution, Particulate Matter, and Autism” door HE Volk et al. Er wordt geen enkel bewijs geleverd dat luchtvervuiling autisme veroorzaakt (causaliteit) maar slechts dat het samen voorkomt (correlatie). Conclusie zou ook kunnen zijn: ‘mensen met slechte genen kiezen er vaker voor om in vervuilde gebieden te wonen’.

  • Arjan Franksz

   Of misschien wel omgekeerd: mensen met slechte genen krijgen slechtere banen en dus een lager inkomen en zijn dus gedwongen te gaan wonen in dichtbevolkte gebieden waar de woningen relatief goedkoop zijn en de lucht zwaar vervuild is.

   (in antwoord op physing)
 3. grasspriet

  Ik geloof graag dat luchtvervuiling zeker niet meehelpt maar geloof niet dat dat dé reden is.
  Er zijn teveel voorbeelden bekend van kinderen die bijv. na vaccineren opeens autistisch gedrag gingen vertonen. Niet zo raar ook als je ziet wat er in vaccins zit.

Reacties niet toegestaan