Woordenboeken van de Oudheid

Boeken
zondag, 12 juni 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Na 90 jaar zijn eindelijk de 21 delen verschenen van een woordenboek van oude talen uit Mesopotamië, inclusief dialecten uit Babylonië en Assyrië. Het zijn woorden die al 2000 jaar lang niet meer uitgesproken werden, maar alleen bewaard bleven op kleitabletten en in stenen inscripties. De boeken bevatten 28.000 woorden met verschillende nuances in betekenis uit de periode van 2500 voor Christus tot 100 na Christus. Ze werden samengesteld door wetenschappers van de Universiteit van Chicago.
Het spijkerschrift van de Sumeriërs in Mesopotamië in het 4e millennium voor Christus is waarschijnlijk de eerste geschreven taal. En de staten rond de Tigres en Eufraat, nu Irak en delen van Syrië, worden beschouwd als de vroegste stedelijke en geletterde beschavingen.
De woordenboeken lijken meer op een encyclopedie dan op een beknopte verklarende woordenlijst van woorden. Veel woorden met meerdere betekenissen en uitgebreide associaties worden inclusief hun geschiedenis variërend van literatuur, recht, religie, handel en het dagelijks leven beschreven. Zo zijn er 17 pagina's gewijd aan het woord 'Umu' dat 'dag' betekent. Ieder woord opent een raam naar een andere cultuur.
De volledige set boeken is te koop voor 1.995 dollar; de losse volumes variëren in prijs van $45 tot $150. Maar je kunt ze ook gratis online bekijken.