Extraverten hebben het vaak voor het zeggen. Maar niet lang meer

Boeken
maandag, 02 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Assertief zijn is in, zwijgen is uit. De extraverten hebben het in het bedrijfsleven vaak voor het zeggen. Nog wel. Want volgens de oud-Wall Street juriste en schrijfster Susan Cain is een stille revolutie gaande. Met haar bestseller 'Quiet' ('Stil' heet de Nederlandse vertaling) brengt ze een ode aan de introverte mens die naar rust snakt. De mens zonder grote mond, het verlegen type, stil, terughoudend en bescheiden - de mens voor wie weinig plaats is in onze maatschappij, vindt Cain, die zelf zo’n introvert iemand is.
In een (nog niet online) interview met de Volkskrant legt ze uit waarom haar boek zo’n succes is. 'Heel veel mensen herkennen zich erin. Bijna de helft van de mensen is introvert. Maar de maatschappij is ingericht op de andere helft. Extravert zijn is de norm geworden.’ In grote bedrijven doet volgens haar de vlotte prater die snel beslist en goed kan omgaan met een overvloed aan prikkels het goed. Producten en jezelf verkopen zijn belangrijker dan ooit. Naar buiten treden, anderen voor je innemen, ook tijdens een sollicitatiegesprek - het lijkt een voorwaarde voor succes. Maar hoe zit het met het werk dat gedaan moet worden? Heeft zo iemand wel goede ideeën, hoe zit het met de productiviteit en kan zo’n iemand goed risico's inschatten?
En daarmee legt Cain meteen het verband met het instorten van Wall Street. Extraverte mensen blijken gevoeliger voor kicks dan introverte. Ze worden opgetogen met een beloning in het vooruitzicht. Ze zien geen risico’s. ‘Introverte mensen hebben in de regel meer oog voor alarmsignalen.’ Toch zijn in sommige branches de extraverten veruit in de meerderheid, en daar kan het dan ook flink misgaan.
Toch is er volgens Cain een ommekeer gaande. Op kantoren komen meer stilteplekken om je terug te kunnen trekken. Business scholen richten clubs op voor introverte mensen. En de nerd is in. ‘Vergelijk het maar weer met de positie van de vrouw in de jaren vijftig: de stille Willies staan aan de vooravond van een enorme inhaalslag.'

Het internetfilmpje van de TED-conferentie waarop Cain een pleidooi houdt voor de introverte mens en dat al anderhalf miljoen keer bekeken is hier te zien.