Vraagprijs van huizen daalt scherp sinds Lente-akkoord

De vraagprijs van huizen zijn sinds vorig voorjaar scherp gedaald. Verkopers hoopten nog snel hun woning te kunnen verkopen voordat de nieuwe hypotheekregels in zouden gaan. Dat schrijft de Volkskrant op basis van onderzoek naar de vraagprijsontwikkeling de afgelopen vijf jaar van alle huizen in de verkoop.

De gemiddelde verkoopprijs is sinds het uitbreken van de crisis met bijna 20 procent gedaald. Verkopers bleven aanvankelijk vasthouden aan hun oude vraagprijs; die ging de afgelopen periode met nog geen 2 procent per jaar omlaag, tot iets meer dan 4 procent in 2011. Maar sinds juni 2012 kwam daar verandering in: tot het najaar ging er maandelijks bijna 1 procent van de vraagprijzen af, schrijft De Volkskrant

Uit het onderzoek blijkt verder dat de vraagprijzen voor appartementen aanmerkelijk minder zijn gedaald dan die voor eengezinswoningen en grote vrijstaande huizen. Juist in gemeenten met relatief veel dure woningen, zoals Haren, Zandvoort en Valkenburg aan de Geul, schrappen villabewoners gemakkelijk tienduizenden euro’s van hun prijskaartje. De verklaring daarvoor is waarschijnlijk dat mensen met relatief goedkope woningen weinig financiële ruimte hebben om te kunnen zakken.

Morgen komt de makelaarskoepel NVM met de jaarcijfers over 2012. De verwachting is dat door de nieuwe hypotheekregels in het laatste kwartaal relatief veel woningen verkocht zijn. Afgaande op de daling van de vraagprijzen zullen ook de prijzen van verkochte woningen waarschijnlijk zijn gedaald.

De Volkskrant heeft ook een site om de prijs van jouw huis te meten: Voer uw postcode in op volkskrant.nl/huis

Bron(nen):   De Volkskrant  NRC    

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  • RhodBerth

    Mensen met goedkopere woningen hebben doorgaans deze woning recenter gekocht, en komen direct met schulden in aanraking als ze met de prijs zakken.

    De gemiddelde(!) duurdere huizenbezitter zal z’n huis langer geleden gekocht hebben, en dus nog kunnen inleveren op de winst.