Waarom je geen goedkope tomatenpuree meer moet kopen

Blikjes tomatenpuree waarvoor 400 gram tomaten wordt gebruikt, liggen in de winkel voor 7 cent. Dat kan eigenlijk niet zei een Italiaanse fabrikant al in 2005 tegen Teun van de Keuken. Hij beschrijft in de Volkskrant de barre arbeidsomstandigheden van tomatenplukkers in Italië.

Onlangs zijn twee bliktomatengiganten aangeklaagd voor dood door schuld, nadat een tomatenplukker aan een hartaanval overleed. Hij moest van vier uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s middags werken deels in de brandende zon. Van de Keuken: “Bij de oogst werken de tomatenplukkers vaak zeven dagen per week, twaalf uur per dag of langer. Zonder pauze. Ze hebben geen toegang tot medische zorg en hun salaris houdt niet over: gemiddeld zo’n dertig euro per dag, maar daarvan moeten ze dan nog hun eten, water en vervoer betalen. En een deel gaat naar de koppelbaas. De koppelbaas is de spil. Hij neemt de plukkers meestal (legale en illegale) immigranten aan en verhuurt ze aan landeigenaren.”

In Italië zeggen de fabrikanten zich niet verantwoordelijk te voelen. Volgens Van de Keuken gaat het zo altijd. “Ik ken dit argument van kledingbedrijven die niet kunnen weten wat er in Bangladesh gebeurt en van chocoladefabrikanten die geen zicht hebben op de praktijk in Ivoorkust. En nu kennen Italianen de situatie in Zuid- Italië dus niet. Hou toch op.”

Het is simpel: Om te kunnen concurreren met de Chinezen moeten de Italianen hun personeel wel uitknijpen, zodat wij voor 7 cent tomatenpuree kunnen kopen. Of je moet een ander merk nemen natuurlijk.

Bron(nen):   De Volkskrant