Verzadigde vetten zo slecht nog niet

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 10 februari 2015 om 13:04
welingelichtekringen header 1
De voedingsadviezen die ongeveer 30 jaar geleden werden geïntroduceerd en die voorschrijven dat je zo min mogelijk verzadigde vetten moet consumeren, zoals boter en volle melk, zijn achterhaald. Eigenlijk had dit advies nooit gegeven mogen worden, want er blijkt geen wetenschappelijk bewijs voor te zijn. Volgens de mag maximaal 10% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt bestaan uit verzadigd vet. Deskundigen stellen nu echter dat verzadigd vet ten onrechte afgeschilderd werd als de grote boosdoener in een gezond dieet. Britse onderzoekers publiceerden de resultaten van een meta-analyse van studies die aan de voedingsadviezen vooraf gingen in het . Daaruit blijkt dat de adviezen gebaseerd zijn op tegenstrijdige resultaten van studies onder kleine aantallen ongezonde mannen. De conclusie luidt: 'Dit voedingsadvies moet niet alleen herzien worden, het had niet ingevoerd mogen worden.' Toch zijn nog niet alle deskundigen overtuigd. Cardioloog dr. Rahul Bahl van de Royal Berkshire NHS Foundation Trust maant in een reactie op het artikel tot voorzichtigheid. Hij is het er mee eens dat het afschilderen van verzadigde vetten als grootste boosdoener bij hart- en vaatziekten de aandacht heeft afgeleid van de risico's van andere voedingsstoffen, zoals koolhydraten. 'Maar de ene boosdoener vervangen door een andere, is ook geen oplossing', waarschuwt hij. Dr. Alison Tedstone, hoofd voedingsdeskundige bij Public Health Engeland, stelt: 'Dit artikel levert geen kritiek op de huidige aanbevelingen voor verzadigde vetten, maar stelt dat het advies voortijdig werd geïntroduceerd in de jaren '80, voordat er sprake was van de vele bewijzen die er nu zijn.' Cardioloog dr. Aseem Malhotra van het Croydon University Hospital in London kan zich daarentegen wel vinden in de resultaten van de meta-analyse. Hij benadrukt dat er overtuigend wetenschappelijk bewijs is waaruit blijkt dat een hogere consumptie van vet dan wordt aanbevolen in de richtlijnen, tegelijkertijd met een lagere inname van geraffineerde koolhydraten, zoals suiker en wit brood, eigenlijk beter is voor je gewicht en de gezondheid van het hart. 'Wat veel mensen zich niet realiseren is dat er veel verschillende soorten verzadigde vetten zijn. Verzadigde vetten uit volle yoghurt en kaas bijvoorbeeld kunnen zelfs gunstig zijn en het risico op bepaalde typen diabetes verkleinen.'