Vijf ‘ongezonde’ voedingsmiddelen, die helemaal niet zo slecht zijn

Foodbloggers en andere health freaks hebben de afgelopen jaren lukraak een aantal voedingsmiddelen in de ban gedaan. Zo mochten we plots geen brood of aardappels meer eten, laat staan een reep chocola. Gelukkig zijn er steeds meer mensen, die er wél voor gestudeerd hebben, die in het verweer komen tegen deze onzin. Zij geven vaak als advies om alles met mate te eten, maar dat klinkt zo saai.

Toch, als je van deze vijf voedingsmiddelen niet te veel eet, zijn ze wel degelijk gezond.

1. Aardappels
Die goeie ouwe aardappel is het slachtoffer geworden van de hetze tegen het koolhydraat, maar aardappels zitten vol met complexe koolhydraten, de gezonde variant dus. Bovendien bevat één aardappel 50 procent van onze dagelijkse behoefte aan vitamine C, 30 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine B6 en 25 procent van de dagelijkse behoefte aan kalium. Daarnaast zit er ook nog eens calcium, magnesium, vitamine B, zink en fosfor in.

2. Mayonaise
‘s Lands favoriete saus heeft het zwaar, terwijl hij wat samenstelling betreft best lijkt op koud geperste olijfolie. Mayonaise wordt namelijk gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en is dan ook voornamelijk opgebouwd uit gezonde onverzadigde vetten.

3. Zuivel
Ineens is melk de grote boosdoener, maar laat je niet misleiden. Er zitten tal van gezonde voedingsstoffen in met name volle melk. Ook yoghurt is zeker niet ongezond. Er blijkt bijvoorbeeld een positief verband tussen melk en darmkanker, en yoghurt en diabetes.

4. Popcorn
Zin om te snacken? Laat dan de chips achterwege en kies voor popcorn. Daar zitten veel minder calorieën in. Bovendien bevat de gepofte mais proteïnen, is het rijk aan antioxidanten en normaliseert het de bloedsuikerspiegel.

5. Chocolade
Maar dan wel puur en rauw. Ja, dat is een stuk minder lekker dan bijvoorbeeld witte bonbons, maar toch. Het liefst neem je de variant met 85 procent cacao, maar ook met 60 procent ben je op de goede weg. Er zitten namelijk polyfenolen in. Dat zijn antioxidanten die ons lichaam beschermen en geassocieerd worden met een lagere kans op beroertes of een hartaanval.

 

Bron(nen):   HLN