"De kantoortuin is funest voor je geestelijke gezondheid"

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 10 januari 2018 om 11:50
welingelichtekringen header 1
Wie wel eens in een kantoortuin zit, weet: het is een ramp als je geconcentreerd wil werken. Gezondheidszorgpsycholoog Ulrika Leons ziet deze manier van werken dan ook het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. "Als de taken enigszins complex zijn qua informatieverwerking, dan is het geen geschikt systeem,’’ vertelt ze in het Algemeen Dagblad. "De meeste mensen zijn tegenwoordig ‘breinwerkers’," legt ze uit. "We zijn veel bezig met het produceren en verwerken van informatie, waarbij een enorm beroep wordt gedaan op ons werkgeheugen." Ze noemt de kantoortuin funest voor de mentale gezondheid. "Ons brein is namelijk altijd op zoek naar dingen die opvallen. Geluiden hoeven daarom niet hard te zijn om ons af te leiden. Gepraat naast je is dubbel zo afleidend: niet alleen door het geluid zelf, maar ook omdat er inhoud is waar je naar gaat luisteren."
Er is niemand die echt goed functioneert in een lawaaiige omgeving. Uit onderzoek blijkt dat te veel prikkels op de werkvloer leiden tot meer fouten en meer stress. "Sommige mensen zeggen 'ik kan mij goed afsluiten', maar uit onderzoek blijkt dat je er onbewust toch mee bezig bent. Wie in een kantoortuin werkt, verzuimt 60 procent meer."
Leons vindt de kantoortuin dan ook geen geschikt systeem. "Alle werknemers gewoon met elkaar in een ruimte proppen, zal goedkoper zijn. Maar goedkoop is duurkoop. Kijk alleen al naar de kosten als mensen een burn-out krijgen."
Bron(nen): AD