Waarom je dit jaar echt beter niet kunt gaan detoxen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 21 januari 2018 om 13:38
welingelichtekringen header 1
Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het werkt, het is niet leuk en je gaat er naderhand alleen maar meer van eten dus waarom zou je in vredesnaam gaan detoxen? Voedingswetenschapper Karolien Olaerts legt in Vlaamse krant Het Laatste Nieuws uit waarom je echt veel beter structureel kunt veranderen.
De detox of sapkuur, een dieet van enkel sapjes en soepen, blijft populair, terwijl het nergens goed voor is. Je lichaam heeft immers een lever en nieren om te ontgiften. Toch beweren mensen dat ze zich nadien veel beter voelen. Volgens Olaerts zijn dat vooral psychische effecten. Een detox geeft het gevoel van controle over je gezondheid. Dat doet je het effect overschatten, schrijft ze.
Daarnaast verlies je veel vocht, waardoor je wat lichter wordt. Verder ga je tijdens een detox waarschijnlijk ook meer bewegen, bewuster eten en meer tijd nemen voor jezelf. Het verklaart waarom je je iets beter voelt, maar dat heeft niets met de detox op zich te maken. Bovendien is het resultaat slechts zeer tijdelijk.
Tenslotte is het ook nog zo dat je voor en na het ontgiftingsdieet meer eet. Vooraf wil je het er nog even flink van nemen en achteraf heb je wel een beloning verdiend. Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen met een normaal gewicht en eetpatroon meer gingen eten nadat ze enige tijd een detoxdieet hadden gevolgd. Wie zichzelf zeer strenge eetregels oplegt, neigt naar overeten als hij het roer weer zelf in handen krijgt.
Wil je echt je leven structureel beteren, zet dan kleine stapjes. Ga niet ineens van dagelijks vlees eten naar een veganistisch eetpatroon, maar begin met één keer per week vlees over te slaan en bouw dat uit als je aan de vorige stap gewend bent. Hetzelfde geldt voor drank, sporten, sigaretten, chips of koekjes. Minderen, afbouwen, het is saai, maar vergroot wel de kans van slagen.
Bron(nen): HLN