Waarom je hoofdpijn krijgt als je te snel ijs eet

Het is warm en je hebt heel veel zin in ijs. Zodra je het hoorntje in je handen hebt, begin je gulzig te eten. En je weet: dat moet je niet doen, want daar krijg je hoofdpijn van.

Brain freeze zoals de Engelsen het noemen is een van de meest voorkomende soorten hoofdpijn. Toch is er weinig bekend over de oorzaak. Reden voor Ole Hensel van het Universitair ziekenhuis in het Duitse Halle om er onderzoek naar te doen.

“Uit onze studie blijkt dat er tot vijftig procent meer bloed naar de hersenen stroomt bij ‘ijshoofdpijn’. Tegelijkertijd daalt de hartslag en stijgt de bloeddruk”, zegt Hensel tegen Business Insider. Als koud ijs achterin het gehemelte terechtkomt, raakt het drie zenuwen, waaronder de gevoelige trigeminus-zenuw, die mondholte, kaak en ogen met de hersenstam verbindt.

Als de zenuw kou voelt, verwijden de bloedvaten zich onmiddellijk om warm bloed naar de hersenen te pompen. De zenuwcellen komen daardoor onder druk te staan en geven dus pijnsignalen af. De bloedvaten vernauwen zich daarna weer waardoor de pijn afneemt.

“Deze effecten doen ons denken aan de duikreflex”, legt Hensel uit. “Het bevochtigen van het gelaat of de mond met koud water zorgt ervoor dat uitwendige organen van het lichaam, zoals armen en benen, minder bloed krijgen en dat belangrijke organen, zoals hart en hersenen, meer bloed krijgen. Dit beschermingsmechanisme optimaliseert de bloedtoevoer in de vitale organen en beschermt tegen onderkoeling.”

Fijn dat er een verklaring is voor de hoofdpijn, maar daarmee is hij natuurlijk nog niet verholpen. Wat helpt is om het gehemelte met de tong te verwarmen of om warm water te drinken. Wat ook werkt is om het ijs in je mond op te warmen zonder dat het gehemelte wordt geraakt. Of gewoon veel langzamer eten.

Bron(nen):   Business Insider