Keuringsdienst van Waarde ontdekt dat je gerookt voedsel beter kunt laten liggen: “Vol kankerverwekkende stoffen”

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 26 maart 2024 om 17:41
anp 426247366
De supermarktschappen liggen vol met gerookte producten, zoals rookworst, rookkaas, gerookte zalm en makreel. En vergeet ook de bbq-saus met rooksmaak en gerookte borrelnootjes niet. NPO-programma Keuringsdienst van Waarde dook in hun meest recente aflevering in de wereld van rookaroma en het traditioneel roken van voedselproducten. En de conclusies zijn nogal zorgelijk te noemen.
We weten allemaal dat een sigaret roken of houtrook inademen slecht is voor de gezondheid. Maar dat je ook moet oppassen met gerookte producten, dat is minder bekend. We zijn in Nederland dol op de 'smoky flavour', er gaan alleen al 40 miljoen rookworsten per jaar doorheen.
Liquid smoke
Voedsel met rooksmaak kan rookaroma of natuurlijke rook bevatten. Als je een vis boven een vuurtje rookt, dan komt daar teer en rook bij vrij. Producten die 'rookaroma' op de ingrediëntenlijst hebben staan, zijn niet bepaald gezonder, blijkt uit onderzoek van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).
Dit goedje wordt gemaakt door hout te verbranden, en de rook die vrijkomt om te zetten in 'liquid smoke'. Daarna worden de meeste chemische stoffen uit het rookaroma gehaald, maar dit is lang niet genoeg. Volgens de EFSA zit er na dit proces nog altijd een gevaarlijke hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in de smaakmaker.
Kans op onvruchtbaarheid
Deze stoffen kunnen zelfs onvruchtbaarheid veroorzaken, legt Wim Mennes uit, die de EFSA-studie leidde. “Uit het onderzoek blijkt dat in rookaroma stoffen zitten die genotoxisch zijn. Dat wil zeggen dat deze stoffen schade kunnen toebrengen aan het DNA in cellen. Dat kan tot gevolg hebben dat je er kanker van krijgt.” Of traditioneel gerookte producten gezonder zijn is niet duidelijk. "Hier is simpelweg nog geen onderzoek naar gedaan", aldus Mennes.
Verbod op rookaroma
De onderzoeksconclusies zijn zo schokkend dat de Europese Commissie rookaroma zo snel mogelijk wil verbieden. En als voedsel op traditionele wijze gerookt is, dan moet dit duidelijk op de verpakking komen te staan, zegt een woordvoerder uit Brussel. Dit gebeurt tot op heden nog lang niet altijd, heeft Keuringsdienst van Waarde uitgezocht.
De hele aflevering van Keuringsdienst van Waarde kijk je terug via NPO Start.