92-jarige relatiecoach. ‘Het is tijd voor meer tegengas tegen de scheidingsepidemie’

Liefde, relaties, geluk
zaterdag, 06 april 2024 om 7:33
129144454 m normal none
Anton Philips, de 92-jarige zoon van de bekende ondernemer Frits Philips, is tegenwoordig werkzaam als relatiecoach. Hij begon op latere leeftijd met een opleiding in relatietherapie en coacht nu echtparen van alle leeftijden om hun relatie te verbeteren. Philips stelt dat veel scheidingen onnodig zijn en dat er meer tegengas gegeven moet worden tegen de "scheidingsepidemie". Volgens hem kunnen de meeste relatieproblemen worden opgelost door beter naar elkaar te luisteren en begrip te krijgen voor elkaars pijnpunten uit het verleden.
Philips baseert zijn aanpak op de Imago-therapie van Harville Hendrix, die stelt dat mensen onbewust op zoek gaan naar een partner die lijkt op hun ouders om zo gemiste zaken uit de kindertijd te herstellen. Door hier inzicht in te krijgen en te leren communiceren, kunnen partners meer begrip voor elkaar ontwikkelen.
Philips illustreert zijn methode met voorbeelden uit zijn praktijk, waarbij koppels leerden luisteren naar elkaars verhalen en zo elkaars gedrag beter begrepen. Hij benadrukt dat conflicten een kans tot groei bieden in plaats van een reden tot scheiding.
Stichting Gelukkige Relaties 
Naast zijn werk als relatiecoach heeft Philips ook de Stichting Gelukkige Relaties opgericht, die zich inzet om relaties te verbeteren en scheidingen te voorkomen, onder meer door voorlichting aan aanstaande ouders.
Philips' visie op relaties is deels geïnspireerd door zijn eigen ervaringen, waaronder een scheiding in zijn eerste huwelijk die hij achteraf onnodig vond. Zijn tweede huwelijk verliep beter na een relatiecursus. Zijn geloof en de beweging Morele Herbewapening speelden ook een rol in zijn levenshouding. Kortom, Philips zet zich op hoge leeftijd nog actief in om relaties te verbeteren en scheidingen tegen te gaan, gedreven door zijn overtuiging dat de meeste relatieproblemen oplosbaar zijn als partners leren communiceren en begrip voor elkaar krijgen.