In de natuur en in de wiskunde is het allemaal niet zo ingewikkeld. Het vinden van de ideale
partner is gewoon een kwestie van kansberekening.
Een wiskundige aan de universiteit van Warwick berekende dat er in het hele Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk 26 mensen geschikt waren voor een goede
relatie gelet op een aantal kenmerken als geslacht en opleidingsniveau. Tijdens een gemiddelde nacht uit, had hij een kans van 1 op 285.000 dat hij een van die 26 perfecte partners zou vinden.
Dat is natuurlijk wel erg weinig. Gelukkig kun je met veel meer mensen een fijne relatie hebben. Maar hoe weet je nu wanneer je de best mogelijke partner gevonden hebt? Daarvoor hebben wiskundigen de zogenaamde optimale stoptheorie bedacht. Die houdt in dat je 37 procent van de totale tijd dat je date iedereen afwijst en daarna de eerste neemt die leuker is dan alle mensen die je ervoor hebt ontmoet. Het kan wiskundig worden bewezen dat je zo je kans op de beste partner maximaliseert.
Het paringsgedrag van vissen werkt precies zo. In de eerste 37 procent van het paringsseizoen wijzen ze alle mannelijke vissen af. Daarna pakken ze de eerste vis die beter is dan die 37 procent ervoor. De theorie gaat niet alleen op voor het vinden van een partner, ook de aankoop van een nieuw huis zou je het beste volgens deze strategie kunnen doen.
Weet wel: het is geen garantie voor succes, het maximaliseert slechts de kans erop.