Mensen zijn eerlijker via tekstberichten

Media
donderdag, 17 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Iemand persoonlijk confronteren omdat je graag een eerlijk antwoord hebt, is wellicht niet de beste manier. Uit een recent onderzoek blijkt dat mensen een stuk eerlijker zijn via tekstberichten. Ze hebben dan langer de tijd om na te denken over het antwoord. Op deze manier vertellen mensen ook sneller gevoelige informatie, zoals de hoeveelheid drank die ze naar binnen werken of hoeveel ze bewegen.
Aan het onderzoek deden ongeveer 600 iPhone bezitters mee. In ruil voor hun deelname aan het onderzoek kregen ze diverse iTunes Store kortingen. Uiteraard zal de politie nu niet ineens gebruik gaan maken van tekstberichten om verdachten te ondervragen, maar het is wel handig om te weten dat een tekstbericht dus de beste manier is om eerlijke antwoorden van vrienden te krijgen.
Volgens de onderzoekers is dit resultaat toch enigszins verrassend. Ze hadden namelijk verwacht dat mensen via tekstberichten minder snel gevoelige informatie zouden delen. Tekstberichten worden namelijk bewaard op je telefoon en de kans dat iemand anders ze leest blijft dus aanwezig. De reden dat ze wel de gevoelige informatie willen geven via tekstberichten is de tijd die ze krijgen om na te denken over een antwoord. Het beantwoorden van een vraag in een persoonlijk gesprek of via de telefoon biedt niet zoveel tijd. Mensen moeten snel reageren en hebben weinig tijd om over hun antwoord na te denken. Ze ronden het aantal dan ook vaak af en meestal is dit om het antwoord iets mooier te maken.
Bron(nen): Daily Mail