Anti-Europa nu een grote kracht in Europa

Politiek
maandag, 26 mei 2014 om 6:31
welingelichtekringen header 1
De resultaten van de PVV vielen dan tegen, bijna overal elders rukten de anti-Europa partijen op. Front National (Frankrijk), UKIP (Groot-Brittannië), Syriza (Griekenland), FPÖ (Oostenrijk) en de Vijf Sterrenbeweging (Italië) deden het zeer goed. Toch is het Europees parlement vooral gevuld met pro-Europa stemmen.
De eurosceptici blijven met iets minder dan 30 procent van de stemmen in het Europarlement ver achter bij de pro-Europese fracties van christen- en sociaal democraten, liberalen en groenen - samen goed voor ruim 70 procent van de zetels.
De EVP, de fractie waar ook het CDA bij hoort, verliest (van 35,7 naar 28 procent), maar blijft met 211 zetels de grootste fractie in het Europees Parlement. De EVP wordt gevolgd door de sociaal-democratische fractie (waarvan de PvdA deel uitmaakt). Zij krijgt naar verwachting 193 zetels, een licht verlies. De pro-Europese liberalen (VVD, D66) komen uit op 74 zetels (beperkt verlies). De Groenen (onder andere GroenLinks) 58 zetels (kleine winst).