Ontroerend: De favoriete foto van de stafleden van Barack Obama

Personeel van het Witte Huis wisselt regelmatig foto’s. Er zijn immers steeds nieuwe foto’s van de president die een plaatsje in het Witte Huis verdienen. Maar de foto van de president met een jongetje van vijf wordt al jaren niet gewisseld.


Op de foto buigt de president voor Jacob Philadelphia.  Carlton, de vader van Jacob, verliet in 2009 de staf van het Witte Huis. Dan is het de gewoonte dat het vertrekkende personeelslid met zijn familie op de foto mag met de president. Zo ook deze keer.
Carlton zei dat zijn beide zoons een vraag hadden voor de president. Jacob vroeg: "Ik wil graag weten of u hetzelfde haar hebt als ik".  Obama antwoordde:"Touch it, dude! Dan weet je het". Obama boog voorover, Jacob voelde en zei: "Ja, het voelt hetzelfde".
Vader Carlton werkt intussen voor het State Department in Afghanistan: "Het is voor zwarte kinderen belangrijk te zien dat een zwarte man president kan zijn."
En Jacob? Die wil inderdaad – net als Barack Obama – president worden. "Of test-piloot".

De scene met Jacob zet Obama ineens weer even neer als de eerste zwarte president van Amerika. Hij praat daar weinig over. Om te voorkomen dat zijn tegenstanders hem afschilderen als een president exclusief voor zwarte Amerikanen. Onderstaande foto is daar een uitzondering op. Obama in de bus van Rosa Parks. Zij weigerde in 1955 achterin de bus te gaan zitten om plaats te maken voor blanke passagiers. Rosa Parks werd een symbool van de burgerrechtenbeweging.

Bron(nen):   NYT  DetroitFreePress  WshPost