Ivo Opstelten betaalde ICT-consultant en partijgenoot salaris van 650.000

Politiek
zaterdag, 21 februari 2015 om 8:44
welingelichtekringen header 1
De roep om het aftreden van Ivo Opstelten zwelt al een tijdje aan. De leeftijd (71) van de minister maakt hem steeds verwarder en minder geschikt. Maar nu is er aan aanleiding om hem te laten vallen.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft na persoonlijke goedkeuring van minister Opstelten een ict-consultant bij de Nationale Politie in twee jaar tijd bijna 1,3 miljoen euro betaald. Dat is ruim drie keer de Balkenende-norm. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag.
De man, Van den Hanenberg, werd zo belangrijk geacht en de problemen zo urgent dat minister Ivo Opstelten toestemming gaf om van de regels omtrent inhuur en beloning af te wijken. Een minister kan afwijken van de wet normering topinkomens als hij in de ministerraad bespreekt dat hij een zogeheten topfunctionaris een hoger salaris wil betalen dan gebruikelijk is. De minister moet de beloning en de hoogte ervan daarnaast ook publiek maken. In dit geval heeft Opstelten dat niet gedaan, volgens de krant. Samen met Pieter Cloo, een andere consultant van BoerCroon en een partijgenoot van Opstelten, zou de man in eerste instantie zes maanden werken voor het ministerie. Opstelten besloot uiteindelijk de partijgenoot te benoemen tot secretaris-generaal. Op die manier zouden de contracten van de consultant meerdere keren verlengd zijn. Het ministerie regelde voor beiden een dienstauto met chauffeur. Van den Hanenbergs transportkosten bedroegen over een periode van twee jaar 384.000 euro, zo blijkt uit documenten die deze krant heeft ingezien. De vervoerskosten van Cloo zijn “nog niet beschikbaar”, zegt het ministerie.