Vertrouwen in Maxima keldert

Politiek
zaterdag, 20 april 2024 om 8:36
tv shows in het teken van jarige koningin maxima1621129079
Het vertrouwen in het koningspaar is en blijft historisch laag. Vooral de cijfers van koningin Máxima krijgen een knauw. Slechts 55 procent van de Nederlanders heeft nog vertrouwen in de echtgenote van koning Willem-Alexander. Vijf jaar geleden lag dat percentage nog op 84, vorig jaar op 61.
Het vertrouwen in koning Willem-Alexander blijft stabiel laag: 53 procent tegen 55 vorig jaar. In prinses Amalia heeft minder dan de helft (47 procent) van de ondervraagden vertrouwen, maar een op de vijf vindt het te vroeg om hierover te oordelen.
De stikstofcrisis, steun aan Oekraïne en gendergelijkheid: een aantal zaken waarover koning Willem-Alexander zich de laatste jaren uitliet. Of een koning zulke uitspraken kan doen, daar zijn mensen over verdeeld. Het komt zijn imago nog niet ten goede. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 26.000 leden van het Opiniepanel.
In het algemeen vindt 42 procent het een goede zaak als de koning zijn mening deelt over politieke zaken. Een ongeveer even groot deel (40 procent) vindt dat de koning zijn politieke mening voor zichzelf moet houden.
Ruim de helft (53 procent) vindt dat de koning door zich uit te spreken over politieke of maatschappelijke thema's kan laten zien dat hij begaan is met de samenleving. "Betrokkenheid tonen bij wat niet goed gaat in Nederland, is een steun voor de burgers", vertelt een panellid.
Toch zou de koning juist nu een rol van betekenis kunnen spelen in de politiek, vindt een grote groep. Ruim 4 op de 10 (44 procent) panelleden pleiten ervoor om de koning weer een rol te geven als verkenner in de formatie. Onder kiezers van de VVD (58 procent) en BBB (61 procent) is zelfs een meerderheid voor: "De Tweede Kamer heeft laten zien er een rommeltje van te maken, dan is iemand die boven de partijen staat beter", aldus een VVD-stemmer.
Kiezers van PVV (37 procent) en NSC (43 procent) zijn daar minder enthousiast over. Zij betwijfelen bijvoorbeeld of de koning daar 'voldoende politieke kennis' voor heeft, of vinden dat hij 'uitsluitend een ceremoniële functie' zou moeten bekleden.