Nieuwe Sinterklaasliedjes: Piet is geen knecht meer

Samenleving
vrijdag, 12 september 2014 om 12:35
media xl 2484199
Iedereen kent met daarin de zin 'zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe'. Dat is nu veranderd in 'kijk, Piet staat te lachen en roept naar de kant'. Tekstschrijver Paul Passchier herschreef de liedjes, volgens hem te ouderwets, vanwege de Pietendiscussie. Het Sinterklaasjournaal en de NTR zouden overwegen de nieuwe liedjes te implementeren. Ook Hoofdpiet Erik van Muiswinkel is positief. Passchier werkte samen met het ministerie van Sociale Zaken en met de burgemeester van Gouda waar Sinterklaas dit jaar aankomt. De verdwenen woorden zijn knecht, roe en 'zo zwart als roet'. 'Vol verwachting klopt ons hart' lag er eerst ook uit maar werd op de valreep gered omdat deze zin cultureel erfgoed moet blijven. Passchier: "Er móést iets aan de teksten gebeuren. Het feest is met de tijd meegegaan, maar aan sommige liedjes is sinds 1850 geen letter veranderd." In de nieuwe liedjes is Piet dapper en stoer en niet zwart. Verder gaat er niemand meer mee in de zak naar Spanje. Zie hieronder de wijzigingen in enkele liedjes:      
Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan (Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer Hoe waaien de wimpels al heen en al weer?) Daar huppelt zijn paardje het dek op en neer Daar waaien de wimpels zo mooi heen en weer (Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe) Kijk, Piet staat te lachen en roept naar de kant: 'Ik heb genoeg lekkers voor heel Nederland!'
Sinterklaas is jarig Ik zet mijn schoentje klaar 'k Hoop dat er iets in komt Wat? Ja wist ik het maar 't Paard is zwaar beladen, Piet stapt dapper voort Wijst naar onze schoorsteen, hij heeft mijn liedjes gehoord.
Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt Daar wordt aan de deur geklopt, wie zou dat zijn? Wees maar gerust mijn kind, het is de goede Sint Hier is hier voor jou en mij, kom er maar bij!
Zie de maan schijnt door de bomen Zoe de maan schijnt door de bomen, makkers staat uw wild geraas 'T Heerlijk avondje is gekomen, 't avondje van Sinterklaas Vol verwachting klopt ons hart, (wie de koek krijgt, wie de gard) Het grote feest gaat weer van start Vol verwachting klopt ons hart, (wie de koek krijgt, wie de gard) Het grote feest gaat weer van start
Bron(nen): Powned Elsevier